SURİYE’DE ÇÖZÜMÜN ADRESİ BARIŞÇIL MÜZAKERELERDİR
Suriye’de 2015 yılından beri İdlib’in yönetimini elinde tutan Heyet-i Tahriru’ş Şam’ın başını çektiği örgütler, 27 Kasım 2024’te “Saldırganlığın Önlenmesi Operasyonu” adıyla Esat Rejimi ve ilişkili güçlere karşı başlattıkları askeri harekat sonucunda Halep’in önemli bir bölümünde kontrolü sağlamıştır. Açık kaynaklardan edinilen bilgilere göre dördüncü gününe giren çatışmalarda her iki taraftan yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği anlaşılmaktadır.
2011 yılında başlayan ve on üç yıldır devam eden iç savaşın Suriye halkı için fevkalade olumsuz sonuçlara yol açtığı izahtan varestedir. Son on üç yılda, her iki taraftan yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği ve milyonlarca insanın yaşadığı bölgeden kopup iç veya dış göçmen haline geldiği kanlı çatışmaların en büyük bedelini her zaman olduğu gibi dezavantajlı gruplar olan çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere siviller ödemiştir.
Hak İnisiyatifi olarak, Suriye’de iç savaşın yeniden alevlenmesinden ve karşılıklı can kayıplarının yeniden yüksek rakamlara ulaşmasından Suriye halkı adına büyük bir endişe duyduğumuzu tüm kamuoyuna açıklama gereği hissediyoruz. Savaşlar hak ihlalleri için en mümbit zeminlerdir. Özellikle de iç savaş koşulları sistematik hak ihlallerini mazeretlendirir, destekler ve kurumsallaştırır. Bu sebeplerden dolayı, daha önceki tutumumuzu tekrar ederek, Suriye’de çözümün yolunun siyasi müzakerelerden geçtiğini vurguluyoruz.
Halep ve çevresinde cereyan eden çatışmaların neticesi ne olursa olsun, Türkiye ve Suriye’yi, sahadaki yeni gelişmeleri de göz ardı etmeden Suriye’de politik görüşmelere ve kademeli bir geçişe dayanan barışçıl bir çözümü inşa etmek için çaba harcamaya davet ediyoruz.