MADENCİLİKTE CEZASIZLIK PRATİĞİNE SON VERİLMELİDİR
Erzincan İli, İliç İlçesi, Çöpler Köyü mevkisinde bulunan özel sektöre ait altın madeninde siyanürlü toprakların kayması sonucu 9 işçi göçük altında kalmıştır. Aynı zamanda büyük bir çevre felaketine dönüşen bu faciada Fırat Nehri havzasına yönelik büyük bir risk ortaya çıkmıştır.
Kamuoyuna yansıyan bilgiler ve iddialarda bu işletmenin geçmişten bugüne kadar standartlara aykırı yöntemler ile çalıştığı; ancak iddiaların etkin soruşturulmadığı yönünde çeşitli veriler paylaşılmaktadır.
Madencilik sektöründe geçmişte de büyük facialar da yaşanmış olup, genel olarak bu faciaların etkin soruşturulmadığına ilişkin kamuoyunda yaygın bir kanaat mevcuttur.
Facialardan sonra olay yerine sivil toplumun ve hak savunucularının erişiminin kısıtlanması yanlış uygulamasına bu faciada da tevessül edilmiştir. Facia bölgesine giderek yerinde inceleme yapmak isteyen İnsan Hakları Derneği heyetinin “Tunceli İlinden Erzincan İline Çıkışları Yasaklayan Karar” kapsamına gözaltına alınması anayasal hakların özünü zedeler niteliktedir. Bu tür antidemokratik yaklaşımlar ile suçluların perdelenmesi devletin dikkatle kaçınması gereken fevkalade yanlış bir pozisyondur.
Geçmişteki olumsuz uygulamaların aksine bu olayın etkin soruşturulması konusunda yargı organlarına ve diğer yetkili mekanizmalara tekrar çağrıda bulunuyoruz. Erzincan’daki madende yaşanan toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılmasına ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’na adil şahitlik görevlerini hatırlatıyoruz. Bu facia ile ilgili yapılacak çalışmalar ile cezasızlık pratiği tüm taraflar açısından ortadan kaldırılmalıdır. Hak İnisiyatifi Derneği olarak sürecin takipçisi olacağımızı Kamuoyuna bildiririz.
Hak İnisiyatifi Derneği Genel Merkezi